Wisselen  van tanden


 

Gaat het tanden wisselen volgens het boekje?


Uw jonge hond krijgt net zoals een baby/dreumes eerst een melkgebit. Het melkgebit komt door als uw pup twee weken oud is en na zes weken is het melkgebit volgroeid. In totaal bestaat een melkgebit uit achtentwintig elementen. Namelijk uit twaalf snijtanden, vier hoektanden en twaalf kiezen.

Vlijmscherpe melktandjes kunnen u echt pijn doen als uw pup u bijt. Als uw jonge hond de leeftijd van zestien weken bereikt maakt het melkgebit langzaam plaats voor het permanente gebit. Al met al duurt het twaalf weken voordat het melkgebit volledig is vervangen. Het permanente gebit heeft meer onderdelen dan het melkgebit.

In totaal bestaat het blijvende gebit uit tweeenveertig elementen.


- twaalf snijtanden

- vier hoektanden

- tien knobbelkiezen

  1. zestien knipkiezen


Eerst wisselen de snijtanden en later volgen de hoektanden en kiezen. In deze periode kan de pup meer speeksel produceren en net zoals bij baby’s hebben sommige honden diarreeverschijnselen. Dit gaat vanzelf weer over. Laat in deze periode trek- en sjorspelletjes achterwege aangezien u de hond pijn kunt doen en mogelijk zelfs tanden uittrekt. Ook het aanraken van de kop vinden ze in deze periode niet plezierig en sommige honden happen dan ook naar uw handen.


De kauwbehoefte is in deze periode groter dan anders. Door kauwen en knagen vallen melktanden uit, het permanente gebit kan daardoor makkelijker doorkomen. Er zijn zelfs eigenaren die de kauwbotjes eerst in de koelkast leggen en dan geven aan de hond. Zo’n koud botje werkt verkoelend.


In de meest ideale situatie breken de blijvende tanden en kiezen door op het moment dat de melkelementen er al uit zijn. Dit is echter niet altijd het geval. Valt de melktand er alsnog uit als de blijvende tand doorkomt dan is er niets aan de hand.

Blijft de melktand echter staan dan zoekt het doorkomende, nieuwe, blijvende element een plek en positie die niet gunstig is voor het blijvende gebit. Soms prikken de verkeerd staande tanden of kiezen in het gehemelte van de hond en kunnen er problemen ontstaan met het sluiten van de bek of het eten. Ook voedselresten kunnen zich makkelijker ophopen tussen de tanden en kiezen en zo ontstaan ontstekingen, tandplak en tandsteen. Doet u er echt niets aan dan kan het gebit zelfs de groei van de kaak negatief beinvloeden.


Blijf als eigenaar al die weken de wisseling van melkgebit naar permanent gebit volgen en zodra u denkt dat er iets misgaat raadpleeg dan uw dierenarts. Uw hond heeft zijn tanden en kiezen hard nodig en net zoals bij een mens......het blijvende gebit komt maar eenmalig.