Dekking


 

Natuurlijk zijn Fieldeigenaren blij dat er weer ergens een nestje geboren wordt met gezonde Fields. Er zijn er veel te weinig. Toch is het geen lichtzinnige zaak waar u aan begint. Weeg eerst alle voor- en nadelen tegen elkaar af. Ga langs de dierenarts voor een gezondheidscontrole en bel of spreek een ervaren fokker voor meer informatie over de stap die u neemt.

Fokken brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee en vraagt de nodige kennis. Fokken met een Field kan slecht conform het door de Raad van Beheer goedgekeurde Verenigings Fok Reglement. www.raadvanbeheer.nl

Als het dan zo ver is en uw besluit staat vast dat de teef gedekt wordt wat staat u dan te wachten? Meestal organiseert de eigenaar van de teef het als volgt: de teef wordt naar de reu gebracht om gedekt te worden. Een teef is vaak feller op eigen terrein. De reu zal in zijn eigen omgeving meer ontspannen zijn. U als baas blijft rustig, deze rust slaat over op uw hond. De dekking kan het beste op een natuurlijk manier plaats vinden, bij voorkeur buiten waar er genoeg ruimte is om te spelen en te rennen en waar de teef kan plassen.

Vervolgens begint het paringsspel, de honden spelen wat, snuffelen aan elkaar en de reu zal veel likken en ruiken aan de teef. Bij een ervaren reu en een hele gewillige teef kan het voorspel heel snel gaan. U kunt aan het gedrag van de reu vaak zien hoe hij van karakter is. Een zachte vriendelijke hond toont respect voor de teef en dekt met beleid.

De reu zal zijn nog niet gezwollen penis in de vagina inbrengen, dit kan een pijnlijk moment zijn voor de teef. Soms kan het nodig zijn om de teef op dit moment even vast te houden. Zodra de penis is ingebracht, begint het stoten en komt een erectie tot stand. 

Als de reu stil hangt is de dekking gelukt waarna de twee honden aan elkaar vast zitten. De reu draait vervolgens zijn achterpoot over de teef en blijft gedurende tien tot vijftig minuten gekoppeld staan. Houd u de honden goed in de gaten en houd ze eventueel vast om te voorkomen dat ze in allerlei onmogelijke posities gaan staan. Tijdens de koppeling verlopen er contracties over de vagina die het sperma richting de baarmoeder stuurt. Scheid de dieren niet, want dit is een natuurlijk onderdeel van het paren. Eenmaal los, moeten de honden ruimte en tijd krijgen om tot rust te komen.

 

Puppenwens?

Gaat u met uw hond voor een dekking?