Dracht


Hoe verloopt de ontwikkeling van de pups?

Drachtkalender

Week 1:

Dag 1:          Het sperma gaat naar de eileiders.

Dag 2/3:       Het sperma bereikt de eileiders op zoek naar rijpe eicellen.

Dag 3/4:       In de eilleiders vindt de bevruchting plaats.

Dag 5/7:       Bevruchte eicellen reizen door de eileiders naar de baarmoederhoorns. Dit duurt tot

                     elke bevruchte eicel een goed plekje in de baarmoederhoorns heeft gevonden.


Week 2:

Dag 8/12:    De eitjes groeien tot kiemblazen

Dag 12/14:  De kiemblazen bereiken de baarmoeder


Week 3:

De teef heeft opvallend behoefte aan slaap en zoekt steeds een zonnige plek om te liggen. De teef kan last van ochtendmisselijkheid hebben. Het slijm en/of gal braken. Voer haar kleine hoeveelheden. Sommige teven eten vanaf dag twintig helemaal niets, of zeer weinig. Na enige tijd gaan ze weer eten. Teven zijn nu ook zeer aanhankelijk.

Dag 15/17: De kiemblazen zoeken een geschikt plekje in de baarmoederwand.

Dag 19:      De kiemblazen nestelen zich in de baarmoederwand en vormen de embronale blazen.

Dag 21:      De tepels worden aan de basis wat roder en kunnen iets groter worden.                


Week 4:

Dag 22: De teef verliest doorzichtig slijm uit de vulva. U weet nu zeker dat ze drachtig is. Alle eerder genoemde kenmerken komen ook bij schijndracht voor. Maar schijndrachtige teven hebben nooit deze uitvloeiing.

Dag 23: De embryo’s zijn zichtbaar. De hartslag kan vastgesteld worden. De eiwitten in het voer kunnen verhoogd worden. Meerdere (kleinere) maaltijden per dag geven.

Dag 24: De belangrijkste organen ontwikkelen zich. Door middel van een echografie kan worden vastgesteld hoe het met de vruchten gesteld is.

Dag 25/28: De ogen en zenuwbanen zijn aangelegd en er wordt een begin gemaakt van de organen. In dit stadium zijn de embryo’s zeer gevoelig voor afwijkingen.

Dag 26/30: Dit is het beste moment om aan de hand van de hartslag de dracht te diagnosticeren. De vruchten zijn ongeveer zo groot als een walnoot en gelijkmatig in de baarmoeder verdeeld.


Week 5:

De teef trekt de benen niet meer op, want het gewicht gaat toenemen en de pups gaan zich draaien.

De teef wordt dikker, begint vlak achter de ribben.

De hartslag van de pups is niet langer hoorbaar doordat de hoeveelheid vruchtwater toeneemt.

Dag 29:  In deze fase omtwikkelen de tanden, snorharen en nagels.

Dag 31:  De teef gaat weer gewoon eten. Waak echter voor overgewicht.

Dag 32:  De foetus is nu volledig ontwikkeld tot een miniatuurhondje.

Dag 33/35: De aanmaak van de organen is voltooid. Hoofd en romp zijn zichtbaar. Het geslacht is bepaald. De haarkleur begint zich te ontwikkelen.

Dag 36/42: De hartslag van de pups is nu met een stethoscoop te horen. De tepels worden donkerder en zwellen op. De pups zijn nu gemakkelijk te voelen.


Week 6:

Laat de teef alvast aan de werpkist wennen en haar desnoods in laten slapen. Verhoog het aantal maaltijden per dag, maar let op dat ze niet te veel aankomt.

Dag 43/46: De tepels worden donkerder en zwellen op.

Dag 47/48: Het teefje spendeert nu meer tijd aan zelfverzorging. Tepels en buitenste schaamlippen kunnen voorzichtig schoongemaakt worden.


Week 7:

De teef wil niet meer wild met andere honden spelen. Door een röntgenfoto kan zeer exact het aantal pups bepaald worden. Echter, alleen als er gegronde redenen zijn moet men hiertoe overgaan. Anders is het een onnodige belasting voor de teef. Vanaf nu is het raadzaam iedere dag de temperatuur (anaal) op te nemen en te noteren.

Dag 49: De skeletten van de pups beginnen steviger te worden. Aan de buikzijde kunnen de pups gevoeld worden, maar zijn moeilijk te tellen. De teef moet wel helemaal ontspannen zijn. De haren rond de tepels vallen uit.

Dag 50/51: De tepels zwellen nog meer op. De teef maakt zich steeds meer schoon.

Dag 52/55: Buik, tepels en buitenste schaamlippen kunnen met warm water schoongemaakt worden. Eventueel kan nog haar rond de tepels weggehaald worden om het voor de puppen gemakkelijker te maken de tepels te vinden.


Week 8:

De teef wordt onrustig en zoekt een plek om te bevallen. Zorg er dus voor dat de plaats waar ze moet bevallen zo aangenaam mogelijk is. Men kan kleine handdoeken of kranten in de werpkist leggen, zodat ze aan haar ‘nestbouw’ kan beginnen.

De teef heeft ook niet veel honger meer, omdat een groot gedeelte van de buikholte wordt ingenomen door de pups. Geef daarom meerdere kleine hoeveelheid voer per dag. Laat de dierenarts weten dat er een nest op komst is. Leg het ‘gereedschap’ gereed dat je nodig hebt tijdens de bevalling.

Dag 56/63: mogeljk melk uit de tepels.

Dag 58/63:  Je kunt elke morgen de temperatuur opnemen bij de teef. Als de temperatuur ± 1,5ᵒ tot 2ᵒ Celsius lager is dan de normale temperatuurswaarde, worden de pups binnen vier en twintig uur geboren.

Dag 60/63: De afscheidingen uit de vagina kunnen schoongemaakt worden.

Dag 61/63: De teef heeft geen eetlust meer. Ze wordt rusteloos en begint haar ‘nest’ in orde te maken.

Dag 62/63: Temperatuur nu ’s morgens en ’s avonds. De teef wordt rusteloos, loopt steeds heen en weer, loopt te hijgen en voelt zich zichtbaar niet lekker. Het kan zijn dat er al een witte uitvloeiing te zien is.


Week 9:

Dag 63: Dit is de uitgerekende dag om te bevallen. Veel teven werpen tussen de achtenvijftigste en vierenzestigste dag. Maar sommige teven bevallen pas op dag zesenzestig. Vies ruikende of donkere uitvloeiing is een teken van alarm. Snel de dierenarts bellen, op z’n laatst de zesenzestigste dag. Er kan een hele grote of een dode pup voor de uitgang liggen. Dan is snel handelen geboden om het leven van moeder kinderen te redden.