Fietsen en/of steppen


 

Fietsen en steppen is voor een Field een geschikte manier om beweging te krijgen. Pups en jonge honden kunnen nog niet met de fiets of naast de step mee rennen. Dit is een te grote belasting voor de nog niet goed ontwikkelde gewrichten. Ook voor oude honden kan het lopen naast de fiets  of naast de step te zwaar worden. Honden met gezondheidsproblemen, zoals ernstige gewrichtsklachten, rugklachten of problemen met ademhaling, hart en bloedsomloop zijn uiteraard ook niet geschikt voor een dergelijke vorm van intensieve lichaamsbeweging.


Leer het rustig aan en bouw het voorzichtig op. Eerst moet de hond leren om netjes naast de fiets of step te blijven lopen. Zonder stil te staan, naar de trappers of in de berm te springen. Leer het aan door eerst te gaan lopen met de fiets of step in uw hand. De fiets links, de hond rechts. Daarna lopen met de fiets  of step tussen de eigenaar en de hond in. Pas alls de hond helemaal gewend is aan de fiets of step kan het daadwerkelijk fietsen of steppen gestart worden. In eerste instantie is het tempo zo laag dat de hond in normaal tempo mee loopt, later kan dit tempo zodanig opgevoerd worden zodat de hond kan draven. Hoe vlakker de weg, hoe beter. Mooie lange, rechte, vlakke stukken uitkiezen zodat de hond zo min mogelijk verkeerd belast wordt.


Als de basis eenmaal is aangeleerd, kan er verder gegaan worden met het opbouwen van conditie. Let dus heel goed op de tijdsduur en pas uw tempo altijd aan het tempo van de hond aan. Controleer na elke fiets- of steptocht de voetzolen van de hond. Uw hond is namelijk nog niet gewend aan het langdurig lopen op harde ondergonden.


De hond kan aan een gewone riem of in een tuig meegenomen worden naast de fiets of step. Ook is het mogelijk om de hond met een springer of walky dog aan het fiets- of stepframe te bevestigen.


Fietsen en steppen als het heet is, is uit den boze. In de zomer dus hooguit 's ochtends vroeg of 's avond als het is afgekoeld. Bij een temperatuur van meer dan 20 graden is het niet verstandig om te gaan fietsen of steppen. Asfalt of andere bestrating krijgen een temperatuur die ondragelijk heet wordt en de zooltjes van de hond verbranden. Een hond transpireert middels zijn voetzolen dus de zooltjes moeten optimaal kunnen functioneren.


Let wel, het lopen naast de step of fiets is voor een hond saai en geeft weinig geestelijke uitdaging. Zorg dat u naast lichamelijk actie ook zoekspelletjes speelt of gekke, leuke oefeningen verzint voor uw hond met de clicker.

 

Fietsen of steppen met je hond

Wiit u uw hond veel lichaamsbeweging geven in korte tijd?


Laat uw hond dan lopen naast de fiets of step.Doordat de hond rechtuit loopt in een rustig regelmatig tempo (draf)

worden de spieren opgebouwd zonder de gewrichten zwaar te belasten.