kampioensCLUBMATCH


Field Spaniel kampioensclubmatch

 

Eén keer in de twee jaar is er een Kampioensclubmatch voor de Field Spaniels in Nederland. Op deze clubmatch worden de Fields gekeurd. U ziet daar, ondanks het kleine Field Spaniel bestand in Nederland, een aantal honden van dit bijzondere ras bij elkaar. Een plaats waar fokkers en belangstellenden elkaar kunnen ontmoeten en onbegrensd kunnen praten over hun grote passie: de Field.

Deze hondenshow waar enkel Field Spaniels verschijnen wordt georganiseerd volgens de regels en voorschriften van de Raad van Beheer.

Wat is nu een Kampioensclubmatch? Zie hieronder de tekst van de Raad van Beheer: Een kampioenschapsclubmatch (afgekort tot KCM) is een schoonheidswedstrijd voor rashonden. Het verschil met een 'gewone' clubmatch van een rasvereniging of kynologen club zit hem er met name in dat bij een kampioenschapsclubmatch ook kampioensprijzen en titels vergeven mogen worden aan de deelnemende rashonden. Er zijn dan ook aanvullende voorwaarden voordat men een kampioenschapsclubmatch mag houden.

Een kampioenschapsclubmatch kan alleen georganiseerd worden door een een rasvereniging en dus niet door een kynologen club.
Bij de kampioenschapsclubmatch van een rasvereniging mogen alleen de rassen komen waarvan de rasvereniging de belangen behartigt. Dat kan één ras zijn maar soms ook meerdere rassen.

Bij deze kampioenschapsclubmatch ‘showt’ u uw hond aan de lijn aan een speciaal daarvoor opgeleide exterieurkeurmeester.
Deze beoordeelt uw hond op basis van de rasstandaard, vrij vertaald de officieel vastgelegde omschrijving van uw ras.

Per ras wordt er één teef en één reu als ‘beste’ aangewezen. Hieruit wordt de ‘Beste van het ras’ gekozen (BOB: Best of Breed). De verliezer heet dan automatisch 'Best of Opposite Sex', beste van het andere geslacht, BOS.  Bij een clubmatch van een rasvereniging met 1 ras is de Best of Breed ook meteen de Best in Show (BIS). Deze krijgt tevens de officiele titel Clubwinner, afgekort CW, met het jaartal van de KCM.

Zijn er meerdere rassen binnen de vereniging en bij de KCM dan krijgt elke beste van het ras van elk afzonderlijk ras de titel Clubwinner. Hier gelden wel voorwaarden wat betreft ingeschreven en aanwezige aantallen op de KCM.

De beste van het ras strijden vervolgens tegen elkaar voor de eindwinnaar: de Beste van de Show (BIS: Best in Show).

De winnaars van een kampioenschapsclubmatch – de beste reu en de beste teef - gaan met één of meer bekers en de eeuwige roem’ naar huis. Maar dat is niet alles, er worden ook CAC kampioenschapsprijzen uitgereikt aan de winnende honden. Een kampioenschapsclubmatch mag één keer per jaar worden georganiseerd. Het bestuur van de rasvereniging kiest en nodigt de keurmeester(s) uit.

Een keurmeester mag per dag niet meer dan 70 honden keuren en dat betekent dat op kampioenschapsclubmatches van grotere rasverenigingen vrijwel altijd meer dan één keurmeester aanwezig is.

De wijze waarop de honden worden beoordeeld komt overeen met een tentoonstelling. Bij alle clubmatches krijgt de exposant een keurrapport over de hond en de keurmeesters geven kwalificaties (Matig, Goed, Zeer Goed, Uitmuntend). Ook wordt er gewerkt met een plaatsing in de showring, nummer 1, 2, 3, etc.

Er zijn voorwaarden voor een rasvereniging om een Kampioenschapsclubmatch te mogen houden en om kampioenschapsprijzen te mogen vergeven. Daarvoor moeten er in de afgelopen jaren voorafgaande aan de clubmatch voldoende honden van het betreffende ras ingeschreven worden in het stamboek NHSB.

Bij het voldoen aan de regels voor voldoende deelnemers kan een behaalde kampioenschapsprijs tijdens de KCM dubbel tellen voor het behalen van de titel 'Nederlands Kampioen'. De regels hiervoor zijn terug te vinden in het Kynologisch Reglement.

Uit het feit dat een kampioenschapsprijs dubbel kan tellen en dat er een extra titel van Clubwinner toegekend kan worden blijkt wel dat een Kampioenschapsclubmatch van een ras een bijzonder hoogwaardig evenement is. Het winnen van een dergelijk evenement en het behalen van de titel Clubwinner is één van de hoogste haalbare prijzen voor een rashond. De titel kan per jaar maar één keer behaald worden en er zijn veel vaak kwalitatief goede concurrenten van hetzelfde ras bijeen op die dag. Het aantal inschrijvingen is vaak veel groter dan op een tentoonstelling. Daarbij komt ook nog dat er vaak rasspecialisten gevraagd worden om als keurmeester op te treden.