karakter en opvoeding


Karakter en opvoeding

een Field Spaniel is een intelligente hond met een vrolijke, opgewekte, aard. Hij is aanhankelijk en geniet van aandacht. Hij houdt ervan om in de omgeving van zijn huisgenoten te vertoeven. Het is een hond die goed in staat is om oplossingen te bedenken en heeft een naast volgzame aard ook een dosis eigen ideeen.


Leer hem alleen thuis te blijven en begin daarmee op zeer jonge leeftijd. Bouw dit rustig op en zorg dat dit succesvol verloopt. Een Field is niet graag alleen thuis. Leert hij dit echter als jonge hond, hebt u later geen problemen.

Alles waarmee hij op jonge leeftijd in contact komt, zorgt later dat hij daar goed mee omgaat: kinderen, katten, andere dieren, stofzuiger, draaiorgel, lift, boot, trein, de fanfare, vuurwerk autorijden en dergelijke.


Zorg dat de hond vanaf acht weken aan de lijn leert lopen maar daarnaast ook met vrijheid om leert gaan. Als u dat van jongsaf opbouwt en hem leert terugkomen op uw commando kan de hond heerlijk loslopen tijdens wandelingen en gaat hij niet op eigen initiatief zijn neus achterna.


Zo is het ook belangrijk dat u hem leert wennen aan het borstelen en trimmen, het kijken in de oren en het bekijken en het schoonmaken van de tanden. Hebt u showplannen is het aanleren om in de juiste showpositie te staan voor een pup een fluitje van een cent.


Een bench is ideaal ter ondersteuning van zijn opvoeding. Zeker als er kinderen in huis zijn of er komt bezoek. Iedere hond heeft recht op een eigen plekje waar hij zich terug kan trekken. Zorg wel dat het altijd leuk is om in de bench te gaan en te verblijven.


Een Field is leergierig en altijd in om iets te gaan doen met zijn baas. Elke dag een paar heerlijke wandelingen of een keer naast de step of fiets, een zwempartij dat hoort er vanzelfsprekend bij. Weer of geen weer.


Denk echter ook eens na over jachttraining, reddingshondenwerk, obiedience, doggy dance of een andere boeiende bezigheid voor de hond. Gun uw Field naast de basale gehoorzaamheidslessen ook andere werkzaamheden. Het is tenslotte een jachthond. Oorspronkelijk is hij gefokt om het wild in zeer dichte begroeiing op te sporen en op te stoten. De Field Spaniel is dan ook bereid riet, bramen, struikgewas en dergelijke te trotseren. Hij werkt heel gedegen en zoekt minitieus. Hij heeft een perfect werkende neus. Zijn doorzettingsvermogen is onvoorstelbaar.

Het mooie is dat het een zachte hond is met pit en eigen ideeen die je als baas moet leren stroomlijnen.


Een Field is een echte waterrat. Het water lokt hem en is vaak onweerstaanbaar. Met een snoekduik te water gaan is voor Fields heel gewoon. Dit is echter niet zonder risico’s. Je weet tenslotte nooit wat er zich onder water bevindt. Het is daarom wijselijk om aan te leren dat hij het water inloopt.


Een Field Spaniel is rustig in huis echter daar speelt u zelf een grote rol in. Ook is hij makkelijk in omgang met andere honden. Dat zorgt ervoor dat hij overal mee naar toe kan. Als een Field een andere FIeld ontmoet is het altijd feest.


Bij zijn opvoeding is het belangrijk om consequent te zijn, maar vanwege zijn zachte karakter benader je de Field zonder barse stemverheffing of te straffe benadering. Hij moet net als elke andere hond leren wat wel en niet is toegestaan.