Kind en hond


Tips omgang kind- hond

 

Elk jaar vinden er 150.000 bijtincidenten plaats en vaak zijn kinderen het slachtoffer en worden zij vooral gebeten in het gezicht. Helaas komt het meestal doordat belangrijke aandachtspunten niet in acht genomen worden. Vandaar onderstaande adviezen:

Laat de hond met rust als hij slaapt.

Laat de hond eten zonder dat hij wordt gestoord. (maaltijd en tussendoortjes)

De mand van de hond of de bench is de plaats van de hond. Het staat zo leuk, uw kind bij de hond in de mand. Het is echter raadzaam om dit achterwege te laten.

Stoeipartijen tusen kinderen onderling slechts als de hond afwezig is. De kans dat de hond zich ermee bemoeit is groot.

Trek- en sjorspelletjes tussen kind en hond leiden snel tot problemen. Zorg dat uw kind weet dat dit verboden is.

Laat kinderen altijd toestemming vragen om uw hond te aaien. Aaien wordt door sommige honden als onplezierig ervaren.

Als je de hond mag aaien, aai dan op de borst of hals. Bovenop de kop kan bijtgedrag uitlokken.

Over de hond heenhangen of om de hals/nek pakken om te knuffelen kan de hond benauwen. Maak hier afspraken over met uw kind.

Uw kind en de hond samen op de grond liggend werkt vaak verwarrend voor de hond waardoor de situatie onveiliger wordt.

Wegrennen voor de hond kunnen kinderen beter laten. De hond zet de achtervolging in en daardoor kunnen problemen ontstaan. 

Op de hond toerennen kan de hond als een aanval voelen. Dus ook die actie beter achterwege laten.

Leer uw kind dat staren in de ogen van de hond of het voortdurend aankijken de hond uit kan lokken.

Laat uw kind nooit alleen met de de hond. Kinderen hebben het gevoel macht te hebben over de hond door de hond te plagen. Een getergd dier is onberekenbaar.

Straf uw kind als de hond in een andere ruimte is. Anders is de kans groot dat de hond u komt helpen.

Laat uw kind pas de hond uit laten als hij plus minus veertien jaar is. Dan kan uw kind waarschijnlijk regie houden als er een nare situatie voordoet met uw hond.

Laat het commanado’s geven aan de hond over aan de volwassenen.

De hond heeft een eigen plek in huis. U zit met de kinderen op een stoel of op de bank. Honden horen in de mand of in de bench. Bank, bed en stoel zijn verboden terrein voor uw hond.


De raad van Beheer heeft een prachtige folder uitgebracht waarin beschreven wordt hoe kinderen en honden maatjes worden. Als u interesse heeft. Download deze dan op de site van De Raad van Beheer www.raadvanbeheer.nl


 

Om kinderen tussen de 3 en 6 jaar te leren hoe met honden om te gaan is er een speciale CD rom 'De Blauwe Hond'.

De Blauwe Hond is een interactief animatiespel op cd-rom.

Het is speciaal ontwikkeld voor kinderen van drie tot zes jaar. In het spel staat een blauwe hond, Max, centraal.

Hij woont in een huis samen met de kinderen Sara en Simon, hun ouders en hun kat. In elke scéne doet zich een keuzemoment voor en kunnen kinderen aanklikken wat Sara of Simon moet doen.

Vervolgens speelt de scéne zich verder af en zien kinderen de reactie van Max op Sara of Simon.

Op deze manier leren kinderen spelenderwijs de signalen herkennen die hun hond geeft. En ze leren wat die signalen eigenlijk betekenen. Het herkennen van die signalen en het begrijpen wat de hond dan eigenlijk bedoelt, helpt kinderen om op een verantwoorde én veilige manier met hun eigen hond thuis om te gaan.

De animatie De Blauwe Hond is een hulpmiddel om kinderen te leren om op een verantwoorde en veilige manier met hun hond om te gaan en daarmee bijtincidenten bij kinderen zo veel als mogelijk te voorkomen.

Instructieboekje
Voor ouders is er een instructieboekje. Het instructieboekje bevat informatie over alle scѐnes. In het boekje staat een uitleg waarom Max op een bepaalde manier reageert op Sara en Simon. Ook krijgen ouders tips hoe zij en hun kinderen thuis kunnen omgaan met de situaties die in de scѐnes geschetst zijn.

Naast informatie over de scѐnes bevat het instructieboekje ook algemene informatie. Op die manier kunnen ouders en kinderen de signalen van de hond beter leren herkennen en begrijpen, en daar hun handelen op afstemmen. www.raadvanbeheer.nl