MANTRAILEN 1


Mantrailen

Mantrailen

Ieder mens heeft een persoonlijk geurspoor.

U kunt het qua uniciteit vergelijken met een vingerafdruk.

Een getrainde en ervaren mantrailhond maakt gebruik van het persoonlijke geurspoor dat de vermiste persoon  achter laat.


Bij de start van het spoor heeft men dat wel een attribuut nodig dat als laatste, enkel door de vermiste persoon is aangeraakt. Bijvoorbeeld een kussensloop, een tandenborstel, kam of pet. De hond neemt de geur op van het voorwerp en zoekt of hij die geur in het gebied, kan vinden. Op deze manier kan een mantrailhond iemand die vermist is snel opzoeken of in ieder geval aangeven in welke richting er gezocht kan worden.


Mantrailen is het moeilijkste onderdeel van het reddingshondenwerk om te trainen. Vele componenten moeten getraind worden. De aanzet, het geur opnemen, de lijnvoering, het nemen van bochten en hoeken en met name het nemen van beslissingen. Een opleiding waarvoor u altijd een sporenlegger nodig heeft, een meeloper en iemand die echt zicht heeft op het mantrailen.


Het volgen van workshops en mantraildagen is echt een voorwaarde om verder te komen op trailgebied.

En natuurlijk elke week sporen uitwerken op verschillende plaatsen, door verschillende sporenleggers, verschillende ondergronden en onder gevarieerde weersomstandigheden. De geleider moet het gedrag van de hond signaleren, analyseren en interpreteren. De focus van de geleider is dus altijd op de hond. De geleider en hond communiceren met elkaar via de lange lijn die verbonden is aan het tuig van de hond. Goede lijnvoering vraagt veel vaardigheid.


Steeds meer mensen bereiken een hoge leeftijd en raken verward of zien het leven niet meer zitten. Regelmatig gaan er mensen dwalen of naar onbekende plaatsen om zichzelf iets aan te doen en laten familie in ontreddering achter. Er is dus veel werk voor mantrailhonden om vermiste personen te lokaliseren. Een goede trailhond is onontbeerlijk en daar zijn ze zich binnen Reddingshondenwerkgroep Zeeland (RHWZ) bewust van.