Motivatie


 

Het heeft even geduurd voordat echt duidelijk werd wat de motivatie van Catch is om te willen werken. Hij speelt graag zelfstandig met allerlei voorwerpen. Aan elkaar geknoopte oude kousen, flossen, pluche beesten, rammelende en krakende voorwerpen.

Ook met de geleider speelt hij graag. De bal ophalen als die wordt weggegooid, sjorren met een lap stof e.d. Gek doen met speeltjes. Zo werd er allerlei materiaal uitgeprobeerd en gekocht. Het één was te hard, het ander te zacht en waren er voor Catch allerlei redenen om bepaalde voorwerpen niet echt leuk te vinden. Soms was hij thuis, helemaal gek van iets. Totdat hij op de training kwam. Vol vertrouwen toverde de geleider het speeltje tevoorschijn op het eind van de oefening en........niks!  Totaal geen belangstelling voor het voorwerp/ speeltje. Catch ervaarde het “favoriete speeltje” totaal niet als beloning. Dus weer maar verder zoeken.

Eindelijk werd het duidelijk! Het werken op zich is al een beloning. Trailen/zoeken is zijn topsalaris. Belonen met voer is de daarop volgende. Daarna krijgt hij de kans om heerlijk te spelen met een speciaal soort speeltje. Een pluche, zachte knuffel die flappert als er mee geschud wordt uitrekt als eraan gerukt wordt en ook veel piepgeluiden laten horen. Zo’n speeltje is het helemaal voor deze Field Spaniel.

Zo werkt hij met Simon the sheep, Danny the duck, Pascal the pig, speeltjes die in Amerika gemaakt worden. Hij “schudt ze dood”, laat ze piepen en flapperen, kortom hij is er helemaal mee in zijn element.

In het water is het echter lastig om met zo’n pluche beest te werken. Ze drijven niet en zelfs al zouden ze drijven dan is het nog maar de vraag of het voorwerp nog zou flapperen, en piepen nadat het nat is geworden. Ook in het water is Catch selectief ten aanzien van voorwerpen. Hij toont voorkeur voor bepaalde drijvers maar wat zijn dan de elementen van deze drijvers waarvoor hij gaat? Dat is nog steeds onduidelijk. Het lastige is, als hij ze te leuk vindt wil hij ze niet afgeven op de wal. Dan gaat de kaakklem er echt op. Dan is deze Field Spaniel zelfs niet te paaien met een voertje.  Vindt hij het voorwerp niks dat haalt hij het voorwerp niet op uit het water. Iets er tussenin is nog steeds moeilijk te vinden. Het voorjaar en de zomer bieden weer volop kansen om hiermee verder te gaan. Hopen dat we “het antwoord” vinden.

Veel hondeneigenaren denken dat aaien motiverend is voor de hond. ZIe pagina Filmpjes 

Motivatie