Hondenneus


Hondenneus

 

Field Spaniels hebben een ongelofelijke goede neus. Ze gebruiken die neus heel graag. Het zou jammer zijn als u met een Field Spaniel enkel shows loopt, fokt of het dier als huishond houdt. Het is bij uitstek een hond om mee te werken. Het dier geniet met volle teugen. Vandaar dat Catch zijn neus inzet voor het vinden van vermiste personen bij Reddingshonden Werkgroep Zeeland. (RHWZ)

Het is de kunst om hem te leren concentreren en uit alle geuren die hij oppikt de gewenste geur uit te laten werken. Door zijn onafhankelijke aard vraagt dat veel van de baas - hondverhouding.

Er zijn wetenschappers die zeggen, hoe langer de snuit van de hond hoe beter het reukvermogen, Nou, die snuit dat zit wel goed bij een Field. Een hond kan een miljoen keer beter ruiken dan een mens. Daarnaast haalt hij per minuut veel vaker adem dan een mens en door deze aanvoer van verse lucht ruikt de hond ook beter dan wij, mensen.

De hersenen spelen een grote rol in het reukvermogen van de hond! De geuren die binnenkomen worden namelijk verwerkt in het brein van de hond! Er zijn onderzoekers die beweren dat de hond “stereo” kan ruiken. Zo krijgt de hond door van welke kant de geur komt. Door de hersenen bepaalt de hond welke kant het spoor op gaat. Dat ziet u door de “head snap”. D.w.z. de hond draait de kop naar de richting van de geur of kijkt er naar. Dat gaat soms heel vluchtig dus goed observeren is noodzakelijk!