Socialiseren


 

Een hond wordt niet sociaal geboren!

U doet er een hele periode over voordat uw hond zich in alle situaties prettig voelt en gehoorzaat. Het is wijs om nog voordat uw pup in huis is een plan op te stellen voor de komende maanden. In dat plan verzint u per dag een of meerdere activititeiten met uw hond. De hoeveelheid activiteiten is mede afhankelijk van de leeftijd van de pup en de weersomstandigheden. Datgene wat u doet met uw hond heeft te maken met wat u voor ogen heeft met uw hond. Als u weet dat u met uw pup gaat werken, orienteert u dan vooraf bij professionals wat u wel en niet moet doen in deze eerste weken/ maanden.

Denk niet, dat komt me nu niet goed uit, dat doe ik later wel met mijn hond. U laat dan de hele belangrijke fase liggen. Het bepaalt mede de hond zijn stabiliteit, het karakter en het gedrag. Dus benut deze tijd en u en uw hond plukken een leven lang de vruchten.

In de socialistaiefase zijn drie belangrijke periodes:

  1. 1De soortgerichte fase ( vierde en achtste levensweken)

  2. 2De omgevingsgerichte fase ( achtste en twaalde levensweken)

  3. 3De rangorde fase ( twaalfde en zestiende levensweken)

 

Soortgerichte fase

In deze fase leert de hond wie er allemaal in de wereld om hem heen leven en wat hij daar allemaal kan tegenkomen. Uw pup is in deze fase nog bij de fokker. Een goede fokker zal de pups tijdens deze periode met van alles kennis laten maken. Als de pup in deze periode positieve ervaringen opdoet met mensen, dieren en voorwerpen vormen deze in een later stadium meestal geen problemen voor de hond. Katten, baby’s, jonge kinderen, volwassenen, de radio en televisie, de telefoon, bestuurbare autootjes, piepspeelgoed, harde geluiden, de stofzuiger, de wasmachine, het slaan van de klok, de deurbel, verkeersgeluiden, etc.

Omgevingsgerichte fase

Meestal gaat een pup op de leeftijd van acht weken naar de nieuwe eigenaar. Nu gaat de pup onbevangen de wereld verkennen. Maak daar gebruik van en raadpleeg uw lijst. Neem de hond mee naar allerlei situaties, de markt, winkels, in de lift, op een boot, de roltrap, schuifdeuren, langs het draaiorgel of de fanfare, langs tractoren en/of aggregaten die aanslaan. Slapen in een tent, mee in de fietskar of kano, lopen door het water, zwemmen of dabberen over ongelijke ondergronden. Langs eenden, konijnen, schapen dus een bezoek aan de kinderboerderij of de dierentuin is raadzaam. Laat uw pup letterlijk neus aan neus staan met andere dieren. Let op dat u de activiteiten dosseert, niet alles op een dag. Doseer de ervaringen maar werk uw lijst af. Let er wel op dat elke situatie positief verloopt. Pak uw pup niet op en doe alsof alles heel normaal is. Zodra u angstig bent brengt u die angst over op uw hond. Mocht uw hond toch schrikken, laat hem op zijn poten staan, laat aaien achterwege en zorg dat uw stem neutraal blijft. Bevestig de angst op geen enkele manier. Veel puppeneigenaren zeggen in een angstsituatie: “ het is goed” wat de pup juist bevestigt in het bang zijn. Laat deze opmerking dus achterwege. Laat uw hond als hij angstig is ontspannen en de situatie onderzoeken. Dat is de beste manier om er mee om te gaan. Alles wat in en rondom uw huis gebeurt laat u de hond mee in aanraking komen. De post die door de brievenbus valt, bezoek aan de deur, de tuinslang, de grasmaaier en laat hem meelopen als uw de vuilniscontainer aan de weg zet. Door herhaling zal de hond zich ontwikkelen tot een sociale hond die zich op zijn gemak zal voelen in allerlei wisselende situaties. Als u de lijst hebt afgewerkt gaat u gewoon opnieuw beginnen.

Rangorde fase

Deze vindt plaats in de fase tussen twaalf en zestien weken. De hond is volop bezig om zijn plek te vinden binnen het gezin. Hebt uw kinderen leest u dan nogeens pagina Kind en hond. Hebt u meerdere honden dan wordt het onderling vanzelf geregeld. Bemoeit u zich daar vooral niet mee aangezien de kans dat u de boel in de war gooit heel groot is. Zorg dat u een puppycursus gaat volgen en informeer bij de Kynologenvereniging bij u in de buurt of bij een gerenomeerde hondenschool wanneer u terecht kunt met uw pup. Hoe jonger hoe beter. Op de puppycursus komt uw pup ook in contact met andere  honden en dat is in deze fase belangrijk.

Gouden regel: gewenst gedrag dat u voor ogen heeft belonen. Ongewenst gedrag mag nooit ook al is de pup nog zo schattig. Straks vindt u het vast onaangenaam dat uw volwassen hond tegen u of uw bezoek opspringt. Dus ....dat mag een pup ook niet. Dit geldt voor alle gedragingen, vraag u steeds af, wil ik dit straks ook? Nee? Dan is het consequent zijn en duidelijk een “nee”.