Trimschema


 
  1. 1. Voeten: Begin bij de dichtstbijzijnde voorvoet. Strijk het overtollige haar dat zich
  2. tussen de tenen bevindt naar boven en efileer dat, met een scherpe enkelzijdige 
  3. efileerschaar, zoveel mogelijk weg. Aan de onderkant van de voet wordt zoveel 
  4. mogelijk haar weggeknipt. Haren aan de buitenkant van de voet moeten naar
  5. boven toe weggeknipt worden. Zet de voet neer en verwijder de lange haren die 
  6. over de nagels groeien. Op die manier ontstaat er een mooie ronde “kattenvoet”. 
  7. Tot slot moet het haar achter de voet weggehaald worden tot aan de aanzet van de
  8. nagel. Trim op deze wijze alle voeten. Bevedering aan de voorpoten goed 
  9. uitkammen en dood haar plukken. 

2. Achterkant: het haar aan de achterpoten wordt vanaf de hak tot aan de voet weg geefileerd. Het haar boven de hak laat u zitten, tenzij de hond extreem veel  broek heeft dan kunt u dat voorzichtig in model brengen. Plukken bij dood haar, anders efileren, maar wel heel voorzichtig. Lang haar aan de binnenzijde wordt weg geefileerd. Haren aan de zijkant van de achterpoten moeten geplukt worden. Hiervoor gebruikt u vingercondooms, of rubber duimpjes.

3. Hoofd: laat de hond zitten. Begin met het verwijderen van de pluk haar op het hoofd. Omdat dit allemaal handmatig gedaan moet worden is het belangrijk dat het haar dood is. Dat werkt het makkelijkst. Til het oor op en efileer het haar weg dat aan de neklijn onder het oor groeit. Werk vanuit de schouder naar boven. Kam en efileer tot dat het overtollige haar verdwenen is zodat het oor plat tegen de hals ligt. Bij deze hangoren is het belangrijk dat de gehoorgang vrij blijft. Verwijder dus al het overtollige haar. De buitenkant van het oor mag nooit met de schaar bewerkt worden. Het uitstekende haar boven aan het oor plukt u handmatig weg, evenals het dode haar op het oor zelf. Een kam, met een door de tanden gevlochten elastiekje, bewijst hierbij vaak goede diensten. Als beide oren klaar zijn gaat u recht voor de hond staan en tilt de kop op. Het resterende overtollige haar in de hals kunt u dan weg efileren of weg plukken. Vergeet vooral niet bij alles wat u doet het haar goed te kammen en te kijken wat er verwijderd moet worden!

4. Lichaam en staart: al het losse en fluffy haar wordt met de duimen weg geplukt. Veel daarvan wordt normaliter al met de dagelijkse bortelbeurt verwijderd. Nu staarten niet meer gecoupeerd mogen worden, wordt de “vlag” meestal wat rond bijgeknipt. Neem hiervoor de punt van de staart in de hand en kijk goed wat er nu echt te veel aan hangt. Knip met name de dunne punten eraf zodat het geheel er wat voller uitziet.

Belangrijk! Puppyvachten is een verhaal apart. Probeer nooit een puppyvacht uit te trekken! Hoe beerachtig het er ook uitziet, wacht tot het haar uit zichzelf gaat vallen en de normale vacht verschijnt. Wen de pup van meet af aan wel aan de kam- en borstelbeurt en het schoonmaken van de oren!

Scheren! Eenmaal geschoren Fields krijgen meestal nooit meer een mooi aansluitende vacht. Bovendien wordt de kleur er veelal valer door en het zal de hond eerder “oud” doen lijken. Dus weg met scheerapparaten.

Nagels kunt u zelf knippen met een nageltang of vraag het uw dierenarts als de hond toch moet voor de jaarlijkse enting. Vergeet de kleine nageltjes aan de binnenkant van de voorvoeten niet.

Gebit: voor het schoonmaken van het gebit zijn diverse middelen in de handel. Belangrijk hierbij is wel dat u uw hond van jongs af aan hieraan went. Heeft uw hond toch tandsteen afzetting is het eenvoudig om de tandsteen in te smeren met gin. Na een paar herhalingen kunt u met uw nagel het tandsteen heel eenvoudig verwijderen.

 

Trimschema Field Spaniel!