verzorging


Algehele Verzorging


De vacht


Wekelijks uw hond borstelen en doorkammen is geen overbodige luxe bij een Field. Met name de binnenkanten van de oren zijn gevoelig voor het vasthouden van bolletjes van Kleefkruid, etensresten en dergelijke

Controleer na elke wandeling de vacht en vooral de haren aan de oren.

Het is wijs om uw Field’s oren vast te houden terwijl hij eet of dat u zorgt dat de oren niet naar voren vallen en in de voerbak terechtkomen. Een simpele haarband rond de kop van uw hond voorkomt het laatste.

Als er etensresten blijven zitten in de haren bij de oren, gaat het daar schimmelen en u begrijpt dat dit niet wenselijk is.
Oorverzorging


Laat uw pup al heel snel wennen aan de wekelijkse verzorging van de oren. Hoe beter u de oren van uw Field verzorgt hoe minder kans op infecties. Wees echter uiterst voorzichtig. Probeer nooit met een wattenstaafje de oren van uw hond schoon te maken. U duwt het oorsmeer en ander vuil juist op een prop.

Er zit een bocht in de gehoorgang en achter deze bocht kan oorsmeer, stof en vuil letterlijk naar beneden vallen in de gehoorgang. Dan wordt verwijderen wel erg moeilijk.

Gebruik een speciaal product, dat uw dierenarts u kan aanbevelen. Giet enkele druppels van de vloeistof in de externe gehoorgang, masseer de oorbasis enkele seconden en verwijder dan de vloeistof met behulp van een absorberende doek aan de ingang van de gehoorgang. Met de doek poetst u het vuil weg dat uit het oor komt.

Twee soorten infecties komen vaak voor en zijn meestal het gevolg van een gebrek aan hygiëne en verzorging van de oren: oorschurft en oorontstekingen.

Oorschurft uit zich door de aanwezigheid van minuscule zichtbare parasieten (een mijt) die zich in de gehoorgangen voortplanten. Er is een opvallende bruin-zwarte afscheiding waar te nemen. Deze afscheiding geeft vaak een bijzonder hinderlijke, voor de mens misselijkmakende geur af. De schurft moet zorgvuldig behandeld worden, want de parasieten leggen eieren waar 3 tot 4 weken later nieuwe parasieten uit komen. De bestrijdingsmiddelen doden vaak wel de parasieten, maar niet de eieren. Het is dus belangrijk dat u de behandeling na 3 tot 4 weken herhaalt.

Oorontstekingen zijn complicaties van primaire infecties: er ontwikkelt zich een kiem in de gehoorgang of soms zelfs op de binnenkant van het oor, waardoor er pijn ontstaat die bij aanraking soms erg hevig kan zijn, ook ontstaat er een sterke geur, rode vlekken en soms zelfs etter. Een oorontsteking is doorgaans makkelijk te ontdekken: uw hond schudt vaak heftig met zijn hoofd omdat hij erg veel last heeft van de aanhoudende pijn. Raadpleeg in dit geval onmiddellijk een dierenarts! De hond wordt antibiotica toegediend vaak in combinatie met ontstekingsremmende en schimmelwerende middelen.

Gebitsverzorging

Een gezond gebit is voor uw hond net zo belangrijk als een gezond gebit voor u zelf. Net zoals bij de mens vormt tandsteen een groot risico voor het gebit. Tandplak kan ontstekingen veroorzaken. Zo’n ontsteking veroorzaakt naast pijn ook rood of zelfs bloedend tandvlees en mogelijk zelfs los zittende tanden of kiezen.

Ontstekingen kunnen effect hebben op de gezondheid van de nieren bijvoorbeeld of de hartkleppen.

Verzorg daarom van pup af aan het gebit van uw hond door het dagelijks of driemaal per week te poetsen met speciale hondentandpasta. Als uw pup gewend is dat u zijn bek opent en daar in eerste instantie met uw vinger ingaat om de tanden te poetsen dan is de vervolgstap van het poetsen met een tandenborstel niet zo groot. 

De binnenkant van de tanden hoeft u niet te poetsen. De hond gaat daar zo vaak langs met zijn tong en er komt een grote hoeveelheid speeksel langs waardoor de binnenkant aardig schoon blijft.